Hovězí po burgundsku

11823755_959865410701399_546273248_nIngredience (na 6 porcí): 
– 500 g hovězí zadní
– 100 g slaniny
– 2 střední cibule nebo šalotky
– 2 střední mrkve
– 1 stroužek česneku
– tymián, rozmarýn, bobkový list
– sůl, pepř
– hrst čerstvé petrželky
– zeleninový Konečně vývar nebo 0,5 l domácího vývaru
– 400 ml červeného vína
– 1 malá plechovka rajského protlakuPříloha:
– máslo
– 10 šalotek
– svazek jarní cibulky
– 250 g malých žampiónů

Postup: 
Připravíme si veškeré ingredience. Rozpálíme troubu na 160 stupňů. Hovězí maso si pokrájíme na větší kostky, cca 3×3 cm. Slaninu si pokrájíme na proužky. Pokrájíme si mrkev na plátky o tloušťce cca 3 mm a šalotku nebo cibuli na půl kolečka. Rozpálíme si pánev a vložíme na ní slaninu. Vypražíme jí. Potřebujeme, aby pustila tuk a krásně dozlatova se nám opekla. Když je slanina zlatavá, přidáme k ní maso. Pozor bude pouštět šťávu a my chceme, aby se zatáhlo, takže plotýnku dáme téměř na maximum. Potřebujeme, aby maso bylo takto zatáhnuté. Když máme maso zatáhnuté, tak k němu přidáme cibuli a mrkev a orestujeme je. Celé to osolíme a opepříme. Přidáme kávovou lžičku tymiánu a rozmarýnu a 3 bobkové listy. Nebo 2 větvičky tymiánu a jednu větvičku rozmarýnu, pokud je čerstvý. Ještě přidáme hrst pokrájené petrželky. Celé to orestujeme. Přilijeme víno. Půl litru zeleninového vývaru. Rajský protlak. Prolisovaný česnek a celé to přendáme do pekáče s poklopem. Přiklopíme víkem. A vložíme do trouby. Péct budeme 120 minut.