Maki sushi


zaznam-cele-obrazovky-14-8-2016-212403-bmp


Porce: 2

Ingredience:

  • 2 pláty řasy Nori
  • 200g kulatozrnné rýže
  • 400ml vody
  • 25ml rýžového octa
  • 1 lžička krupicového cukru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ zralého avokáda
  • ¼ salátové okurky
  • 1 menší mrkev

Navíc:

  • nakládaný zázvor
  • sojová omáčka
  • wasabi

Postup:

1.

Rýži několikrát propláchneme. Jakmile je voda průzračná, můžeme se vrhnout na vaření. Pokud nevlastníme rýžovar, postačí nám i obyčejný hrnec s pokličkou (použijeme však o něco méně vody). Rýži zalijeme studenou vodou, necháme 5 minut odstát a přivedeme k varu. Poté ihned stáhneme plamen na minimum a necháme dusit.

2.

Mezitím si připravíme dochucovací lektvar, tedy smícháme ocet s cukrem a solí. Okurku, mrkev a avokádo nakrájíme na nudličky.

3.

Jakmile se většina vody vypaří, hrnec stáhneme z plotny a dáme stranou. Po 10 minutách sundáme pokličku, rýži prolijeme cukrovým octem a opatrně promícháme speciální špachtlí nebo vařečkou. Takto připravenou rýži rozprostřeme na prkénko nebo plech a necháme vychladnout.

4.

Na rolovací podložku položíme řasu Nori lesklou stranou dolů a namočenými prsty na ni navrstvíme rýži (na horním okraji si necháme asi 2 cm volné). Doprostřed položíme zeleninu a pomocí podložky zarolujeme. Horní okraj nakonec trochu navlhčíme, aby se rolka nerozpadla. V téhle fázi nám neuškodí, pokud se podíváme na nějaký videonávod.

5.

Rolku necháme chvilku odležet a poté nakrájíme. Baštíme spolu s nakládaným zázvorem, sojovkou nebo wasabi.

6.

Panda sushi vytvoříme jednoduše tak, že z rýže vytvarujeme malý váleček a vezmeme si v práci dva dny dovolenou, abychom mohli z řasy Nori vystříhat všechny potřebné končetiny. Nic víc v tom není.


Autorem receptu je: @acotedajis