Portobello burger


Záznam celé obrazovky 14.8.2016 205801.bmp


Ingredience:

  • 4 žampiony portobello
  • 1 červená paprika
  • 100 g sýru halumi
  • 50 g (hrst) černých oliv
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • hrst baby špenátu
  • sůl, pepř
  • olivový olej/ghí
  • 2 velké batáty
  • 2 snítky rozmarýnu

Postup:

Paradoxně začneme přípravou hranolek, protože ty zaberou nejvíce času. Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme na hranolky. V míse je smícháme s posekaným rozmarýnem, osolíme, lehce zakápneme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Budou se péct cca 30 – 40 minut (podle tloušťky). Na plech společně s hranolkami dáme péct i rozpůlené rajče.

Další částí tohoto receptu je olivová salsa. Olivy pokrájíme na drobno, přidáme posekaný česnek, čerstvé lístky bazalky a na jemno pokrájené rajče, které se v troubě lehce opeklo (není to však nutné). Podle chuti můžeme osolit nebo opepřit.

A teď už se vrhneme do samotných burgerů. Žampiony zbavíme nožiček, očistíme klobouky a lehce z obou stran osolíme. Lehce je potřeme rozpuštěným ghí (pokud nemáme, tak olivovým olejem) a vnitřní část posypeme plátky česneku. Stejně tak zpracujeme i papriku. Rozpůlíme ji, zbavíme semínek, posypeme česnekem a můžeme lehce zakápnout ghí nebo olejem. Nejprve dáme péct papriky, protože jim to trvá déme. Když začnou měknout (cca po 5 – 10 minutách), přidáme do trouby i žampiony a pečeme cca 10 minut do změknutí. Dávejte ale pozor, aby příliš nezměkly, měli byste z nich pak bláto 🙂

Těsně před upečením hranolek, žampionů i paprik už si jen na pánvi na troše ghí opečeme halumi.

KONEČNĚ!! Jsme ve finále, teď už stačí burger jen poskládat. Na jeden žampion rozetřeme olivovou salsu, poklademe lístky špenátu, polovinu grilované papriky, sýr a nakonec přiklopíme druhým žampionem. A je to!! Vypadá to složitě, ale věřte mi, že tohle fakt stojí za to!!! :-)=


Autorem receptu je: @maryskitchenlove