Ingredience:
KNEDLÍČKY:
- 250 g tvarohu (v papíru, ne ve vaničce)
- 1 vejce
- 20 kapek stevie
- 1 lžíce pohankové krupice + na obalení knedlíčků
- 1/2 lžičky levandulových květů (cca ze dvou stébel)
OMÁČKA
- 250 g jahod
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička medu
- 10 lístků máty
- 1 lžíce vanilkového pudingu (použila jsem puding bez lepku)
- 1 dcl vody
Postup:
Tvaroh lehce osušíme papírovou utěrkou, abychom ho co nejvíce zbavili tekutiny. K vysušenému tvarohu přidáme vejce (nejlépe domácí), levandulové květy, stévii a lžíci pohankové krupice. Důkladně společně promícháme a pomocí lžíce tvoříme z těsta kuličky, které v rukou lehce vytvarujeme. Každý knedlíček ještě obalíme v pohankové krupici. Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut.
Na omáčku si připravíme jahody, které důkladně omyjeme a překrájíme na čtvrtiny. Dáme je do menšího hrnce, podlijeme 1 dcl vody a necháme na mírném plamenu vařit cca 5 minut. Ve chvíli kdy jahody pustí dostatek tekutiny a změknou, rozmixujeme část ponorným mixerem. Chceme ale, aby v omáčce zůstaly i celé kusy jahod, takže stačí opravdu jen velmi krátce. K rozmixovaným jahodám přidáme puding a metličkou ho důkladně rozmícháme a necháme ještě cca 2 minuty provařit. Pak už nevaříme! Nakonec vmícháme natrhané lístky máty a necháme omáčku ještě lehce zchladnout. Až do vychladlé omáčky vmícháme med. Proč nesladím medem rovnou? Med při vysokých teplotách ztrácí veškeré cenné látky, kvůli kterým si ho tolik ceníme :-). Knedlíčky podáváme přelité jahodovou omáčkou, ozdobené lístky čerstvé máty. Skvěle se hodí jako lehké hlavní jídlo, stejně tak dobře si na nich ale pochutnáte i ke svačině. 🙂
Autorem receptu je: @maryskitchenlove