Počet porcí: 2
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 1 šálek červené čočky
- 1 menší červená paprika
- 1/2 cukety
- 1 mrkev
- 3 jarní cibulky
- ghí/ olivový olej
- svazek čerstvého koriandru
- 1/2 limetky
- jablečný ocet
- sůl, pepř
Postup:
Jako první si uvaříme červenou čočku. Lehce jí v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili případných nečistot. Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce, dejte pozor, ať jí nerozvaříte a nemáte z ní kaši 🙂 Na salát je ideální tzv. „al dente“, když jí ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou.
Zeleninu do salátu, mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na ghí nebo olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, netřepte jí na pánvi proto moc dlouho 🙂 Okořeňte jí solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápneme limetovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne. To ale není to pravé pro koriandr! Ten proto přidáme až do vychladlého salátu (Samozřejmě pokud chceme salát podávat později studený :-)). Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.
Autorem receptu je: @maryskitchenlove