Salát z červené čočky s olivami a koriandrem

Záznam celé obrazovky 23.6.2016 135025.bmp


Počet porcí: 2

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 1 šálek červené čočky
  • 1 menší červená paprika
  • 1/2 cukety
  • 1 mrkev
  • 3 jarní cibulky
  • ghí/ olivový olej
  • svazek čerstvého koriandru
  • 1/2 limetky
  • jablečný ocet
  • sůl, pepř

Postup:

Jako první si uvaříme červenou čočku. Lehce jí v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili případných nečistot. Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce, dejte pozor, ať jí nerozvaříte a nemáte z ní kaši 🙂 Na salát je ideální tzv. „al dente“, když jí ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou.

Zeleninu do salátu, mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na ghí nebo olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, netřepte jí na pánvi proto moc dlouho 🙂 Okořeňte jí solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápneme limetovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne. To ale není to pravé pro koriandr! Ten proto přidáme až do vychladlého salátu (Samozřejmě pokud chceme salát podávat později studený :-)). Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.


Autorem receptu je: @maryskitchenlove