Ingredience:
Na dortík:
- 65g mouky (ovesné, špaldové…)
- 10g holandského kakaa
- 3 lžíce stevie
- 1/3 lžičky prášku do pečiva
- 1/3 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 20ml oleje
- 1/3 lžičky jablečného octa
- 70ml rostlinného mléka
- 1 lžička instantní kávy
Na krém:
- 1 balení tofu natural
- 1 rostlinný jogurt
- šťáva z 1 citronu
- 1 a více lžic stevie
Postup:
Suché ingredience nasypeme do mísy a postupně přimícháme směs těch mokrých (do mléka můžeme navíc přidat lžičku kávy, která zvýrazní kakaovou chuť). Těsto nalijeme do předem vymazané formičky o průměru 15 cm a pečeme na 180 stupňů asi 15-20 minut. Hotový dortík necháme vychladnout na mřížce. Tofu nakrájíme na kostičky a spolu s ostatními ingrediencemi pořádně rozmixujeme. Chvilku to potrvá, ale výsledný krém by měl být krásně hladký. Tofu má lehce sójovou příchuť, kterou je nutno přebít, nicméně v kombinaci s citrónem a výrazně čokoládovým korpusem se osvědčilo.
Autorem receptu je: @czech_hippie