Žitný celozrnný chléb se sušenými rajčaty

Záznam celé obrazovky 28.5.2016 203037.bmp


Ingredience:

  • 350 g žitného kvasu
  • 350 ml vody
  • 350 g žitné celozrnné mouky
  • 1 PL medu
  • 15 g soli
  • 100 g semínek (slunečnice/dýně/lněné)
  • cca 6 velkých sušených rajčat

Postup:

Základem je kvalitně vyvedený kvas. Ten získáme smícháním 1 PL kvásku se 175 g žitné celozrnné mouky a 175 ml vody. Vznikne nám hustá kaše, kterou nechám v míse přikryté talířem 12 hodin vzejít.

Po 12 hodinách by měl být kvas připraven k dalšímu zpracování. Nezapomeneme se odebrat lžíci zpět do skleničky a pak už jen přimícháme ostatní ingredience a uhněteme vláčné těsto. Není potřeba zvláště dlouhé hnětení, takže to hravě zvládnete i pokud nejste zrovna Pepek námořník. Uhnětené těsto necháme v míse a připravíme si formu (klasický srnčí hřbet). V této chvíli máme dvě možnosti, buď formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem (občas se ale papír na chleba přilepí a po upečení jde hůře sundat, takže tohle rozhodnutí nechám na Vás).

Když máme formu připravenou, stěrkou do něj přemístíme těsto, uhladíme povrch, který lehce orosíme vodou a dáme náš úžasný chléb kynout. Já nechávám kynout v uzavřené troubě, kterou si předtím na chvíli vyhřeji na nejnižší stupeň.

Kynutí samotné trvá cca 4 hodiny. V jeho průběhu chléb občas orosíme, aby povrch neosychal. Po 4 hodinách nás dělí už jen okamžik o té úžasné vůně. Troubu si rozehřejeme na maximum (u mě 250 C). Před tím, než chléb dáme péct, ho ještě jednou naposledy orosíme a poté ihned vložíme do trouby. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 225 C a pečeme ještě 25 minut. Po upečení vyklopíme chléb z formy a necháme na mřížce vychladnout.


Autorem receptu je: @maryskitchenlove