Pesto z medvědího česneku s vlašskými ořechy


Záznam celé obrazovky 14.8.2016 205551.bmp


Ingredience:

  • 150 g medvědího česneku
  • 60 g vlašských ořechů
  • 40 ml oleje z vlašských ořechů
  • 1/4 lžičky soli

Postup:

Jednotlivé listy česneku si nejprve důkladně očistíme. Osvědčily se mi dvě metody, buď ho namočíte do mísy se studenou vodou, kde se v podstatě lístky umyjí samy a vy je potom už jen necháte na utěrce oschnout. Druhý postup je trošku náročnější, ale o to větší radost z odvedené práce budete mít :-)… Já osobně si každý list očistím od nečistot ručně jeden po druhém. Je jen na vás, jak budete postupovat vy.

Pokud nevlastníte, stejně jako já, mixér s opravdu velkou nádobou, je nejlepší sekat listy postupně. Do mixeru vložte hrst česneku a rozmixuje hou krátce nahrubo. Česnek zmenší svůj objem a vy takto můžete pokračovat, dokud nerozmixujete všechen. V průběhu mixování přilijeme zhruba polovinu oleje, půjde to pak snáz.

Ve chvíli, kdy máte všechen česnek rozmixovaný, přidáme do mixeru vlašské ořechy, sůl a zbytek oleje a ještě krátce společně promixujeme. Nechceme docílit hladké konzistence, naopak. Hrubší struktura ořechů je právě to, co dělá toto pesto tak skvělé!

A máme hotovo. Hotové pesto upěchujeme do čistých skleniček a zalijeme asi 1 cm vrstvou oleje, díky čemuž prodloužíme jeho životnost.

Můj TIP: nechám si pouze jednu menší skleničku pesta na nejbližší spotřebu. Zbytek nechám ve tvořítku na led ztuhnout v mrazáku. Vzniknou mi tak jednotlivé porce, které mohu používat v průběhu celého roku bez obav, že se mi pesto zkazí.


Autorem receptu je: @maryskitchenlove