Ingredience:
- 100 g másla do těsta
- 30g třtinového cukru
- 200g žitné mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- zavařené švestky
- 40g kousky másla na koláč
- 20g třtinového cukru + 1 ČL mleté skořice na posypání koláče
- máslo na vymaštění pekáče
- kapka kvalitního rumu
- zakysaná smetana k podávání
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Do 100g rozpuštěného másla vmíchejte třtinový cukr, promíchejte metličkou, dokud se skoro nerozpustí.
- Žitnou mouku s práškem do pečiva postupně přimíchejte k máslu.
- Dále přilijte mléko a míchejte směs, dokud vám nevznikne vláčné těsto. Pokud bude těsto moc mazlavé, přisypejte mouku.
- Následně těsto vyválejte na lehce pomoučněném válu a rukami vmačkejte do vymazané formy. Do těsta udělejte pár dírek vidličkou.
- Do vytvarovaného koláče pokládejte zavařované švestky, které následně posypejte směsí třtinového cukru & skořice a lehce polejte kvalitním rumem. Já zvolila z Kanárských ostrovů.
- Koláč pečeme 20-25 min dokud kraje nebudou zlatavé.
- Koláč podávejte se zakysanou smetanou.
Autorem receptu je: @dominika.sch