Zeleninový Spiral Tart

 

Záznam celé obrazovky 11.11.2015 175642.bmp


Ingredience:

  • 1 větší nebo 2 menší cukety
  • 1 lilek
  • 2 mrkve
  • 1 batáta (čím delší a štíhlejší, tím lepší)
  • paprika kapie
  • 6 vajíček od šťastných slepiček
  • půl hrnku strouhaného parmazánu
  • 1 balení zakysané smetany
  • feta nebo balkánský sýr
  • ghí nebo kokosový olej (bez vůně)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170°C.
  2. Formu na koláč vymažeme ghí nebo kokosovým olejem.
  3. Zeleninu podélně nakrájíme na slabé dlouhé plátky (použila jsem kráječ na zeleninu, ale lze i škrabkou nebo ostrým nožem).
  4. Na kuchyňském grilu (popř. na pánvičce) grilujeme papriku a batátu dokud nezměknou.
  5. Srolujeme plátek cukety do spirály, před koncem plátku přimotáme plátky mrkve a lilku a spirálu vložíme do prostředka nádoby.
  6. Pokud se vám spirála bude rozmotávat, připevněte ji párátkem, které nakonec nezapomeňte vyndat :).
  7. Do prázdných míst vložíme plátky batáty a papriky a pokračujeme opět cuketou, mrkví a lilkem, dokud nedosáhneme okrajů nádoby.
  8. Polijeme rozehřátým ghí nebo kokosovým olejem.
  9. V míse smícháme vejce, smetanu, parmazán, sůl a pepř a vzniklou směsí přelijeme koláč. Poté ho vložíme do trouby.
  10. Po 30 minutách koláč z trouby vyndáme a posypeme nakrájenou fetou (balkánským sýrem).
  11. Poté koláč vložíme na dalších 15 – 20 minut do trouby, dokud povrch sýra nezezlátne.
  12. Koláč necháme úplně vychladnout a poté podáváme.

Autorem receptu je: @cukrfree.cz