Porce: cca 100 šneků
Ingredience:
Na těsto:
- 70g ghí (dá se nahradit i kokosovým olejem či rozpuštěným máslem)
- 300ml mléka
- sáček sušeného droždí (dá se nahradit pytlíčkem kypřícího prášku)
- 500g mouky (já dala 150g žitné, 270g ovesné a 80g vanilkového proteinu)
- 20g třtinového cukru (pokud jste nedali protein, tak bych ho dala trošku víc)
- vejce na potření
Na náplň:
- Třtinový cukr
- skořice (dá se dát i pouze skořice, pokud chcete ještě zdravější variantu)
Postup:
Uděláme kvásek ze 100ml vlažného mléka, lžičky mouky, lžičky cukru a droždí. Mezitím si smícháme 500g mouky, 70g ghí, 200ml mléka a třtinový cukr. Až kvásek vykyne, smícháme ho se zbytkem těsta, které necháme v teple vykynout. Po hodině těsto vyválíme na čtyři tenké pláty a postupně každý pomažeme vejcem a posypeme skořicí s třtinovým cukrem (nebo pouze skořicí). Uděláme roládu, kterou nakrájíme na tenké plátky. Ty vyskládáme na plech a opět potřeme vejcem a posypeme skořicí. Poté už jen dáme do trouby na 180° na asi 10 minut a výborní skořicoví šnekové jsou hotovi. Kdyby byli sušší, tak jsou výborní i s jogurtem. Dobrou chuť.
Autorem receptu je: @zuzanatalasova