Vitamín D a vše co o něm potřebujete vědět – část II.

Ve druhé části se zaměříme na produkty obsahující Vitamín D a jeho dávkování

Zdroje vitamínu D

Sluneční svit

Jak jednoduché, abyste získali vitamín D, stačí si vyjít na slunce. Naše tělo je totiž schopno si vitamín D vytvořit samo ze slunečního svitu. Je zde však háček, protože v našich zeměpisných podmínkách nemáme šanci se dostatečně slunit v zimě a většina z nás kvůli práci ani přes léto. Navíc sluneční krémy zabraňují jeho vstřebávání. 

a-beautiful-girl-with-very-curl-long-hair-standing-on-the-wheat-field-in-sunshine-her-outstretched-arms-enjoys-the-freedom


Tučné mořské ryby

Tučné mořské ryby, jako jsou losos, sleď obecný, tuňák, mečoun, sardinky, halibut a makrela, mohou být velmi dobrým zdrojem vitamínu D. Slušná porce lososa (150 – 200 g) by měla pokrýt doporučenou denní dávku vitamínu D.

salmon_wide-99a4215134a578926fa1dd5a3a106b9a2c6795ef-s6-c30-600x336


Konzervované ryby

Levnější, ale stejně účinnou variantou jsou konzervy tuňáka, sardinek, šprotů či nakládané sledě. Navíc se dobře skladují. 100 g takové potraviny obsahuje mezi 200 až 600 IU.

big-tuna-can-cut-out


Některé houby

Stejně jako člověk, tak i houby dokážou produkovat vitamín D, pokud jsou vystaveny dostatečnému UV záření. Bohužel houby často rostou ve tmě, ale přesto jsou dostatečným zdrojem vitamínu D, zvláště, pokud jsou specificky pěstovány pod UV světlem, které vyvolá zvýšenou produkci vitamínu D. Žampiony pěstované tak, aby 100 g splnilo denní doporučenou dávku vitamínu D, jsou nabízeny i na českém trhu.

houby_ve_sklepe-1dbb


Vaječný žloutek

Oproti výše zmíněným zdrojům je zde obsah vitamínu D menší. Jeden žloutek obsahuje přibližně 40 UI. Nevýhodou je, že pokud bychom chtěli získat doporučenou denní dávku vitamínu D zvýšenou konzumací vajec, výrazně bychom překročili doporučenou týdenní dávku cholesterolu.

077fa881_Egg-Yolks-2.xxxlarge_2x


Suplementy 

Další možností je asi nejpohodlnější metoda a tou jsou suplementy. Zde si však musíte dávat pozor na kvalitu a původ.  

Too-much-vitamin-D-may-increase-falls-and-fractures


Dávkování Vitaminu D

Většinou naleznete na internetu hodnoty v mezinárodních jednotkách I.U. nebo v hodnotách mikrogramů (μg). Dlouhodobá Doporučená denní dávka, pocházející ze studie někdy ze 60. let, je však žalostně nízká – Dospělí okolo 800 I.U. a děti okolo 400 I.U. Nové studie však říkají, že by dospělý jedinec potřeboval průměrně 10x tolik. Znamená to tedy, že dávka potřebná k výraznému snížení rizika nemocí nabývá hodnot 4000-6000 I.U. Jako horní hranice se bere 10 000 I.U.  Můžete se inspirovat naší tabulkou:

Bez názvu


Konec 2. části (zpět na 1. část)


Zdroje:
http://vitaminy-a-mineraly.zdrave.cz/zazracny-vitamin-d-a-jak-jej-ziskat/
http://www.celostnimedicina.cz/vitamin-d-vyssi-prijem-pravdepodobne-snizuje-riziko-rakoviny-roztrousene-sklerozy-a-cukrovky-na-polovinu.htm
http://www.nejenleky.cz/content/26-temer-vse-o-vitaminu-d