Soba nudle s pastou z černého sezamu

Záznam celé obrazovky 11.11.2015 175900.bmp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ingredience:

Na nudle:

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • ½ hrnku špaldové nebo pšeničné hladké mouky
  • 130-150ml horké vody
  • kukuřičný škrob

 

Na sezamovou pastu:

  • 3 lžíce černého sezamu
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce tamari
  • ½ lžíce rýžového octa
  • 1 malý stroužek česneku
  • špetka obyč + kajenského pepře
  • olivový olej

 


Postup:

Mouky smícháme a postupně do nich přiléváme vodu. Těsto vypracujeme na pomoučeném vále tak, aby se nelepilo a bylo dokonale hladké. Rukama z něj vytvoříme kvádr, který vyválíme na 2mm silnou placku obdélníkového tvaru. Poprášíme škrobem a horní třetinu přehneme směrem dolů. Její vršek znovu poprášíme a přehneme přes ní spodní třetinu, jako bychom skládali dopis. Nakrájíme na cca 0,5cm silné proužky, rukama jemně proházíme a necháme 30 minut proschnout. Nudle vaříme ve velkém hrnci 1-2 minuty, scedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji osmahneme slunečnicová semínka, sezam a česnek (jen chvilku, semínka se snadno připálí). Přidáme zbytek ingrediencí, promícháme a odstavíme. Jakmile směs trochu vychladne, můžeme ji podrtit v hmoždíři. Výsledná pasta by měla připomínat černý písek. K soba nudlím se dokonale hodí třeba lehce opečený tempeh nebo tofu s řasou.


Autorem receptu je: @czech_hippie