Rebarborový koláč s pomerančovým přelivem

4

Ingredience
– 1 těsto z celozrnné mouky
– Rebarboru dle oka
– Pár jahod (stačí hrstka, na oslazení)
– Šťáva z 1 pomeranče

Na krém:
– 1 Alpro smetanu
– 150 ml odtučněného mléka (může být jakékoliv – sojové, mandlové, kokosové…)
– lusk vanilky (pokud nemáme nevadí)
– 3 vejce
– 2 malé lžičky medu
– Kůra z 1 pomeranče nahrubo nastrouhaná

Postup:
– Do pečící formy, nejlépe kulaté, vyložíme těsto, odkrojíme si z něho ale cca 5 – 7 proužku navrch na zdobení koláče. Takto vyložené těsto dáme do trouby cca na 15 minut na 180°C.
– Mezitím si do hrnce dáme rebarboru, pokrájené jahody na větší kousky a společně se šťávou z pomeranče povaříme, směs nesmí bublat, takže na mírném ohni. Na mírném ohni necháme směs cca 10 – 15 minut a poté necháme chladnout.
– Dále si připravíme krém. Jako první si rozšleháme všechna vajíčka do pěny s medem a pomalu zahříváme mléko se smetanou a vanilkovým luskem. Až bude mléko se smetanou zahřáté vmícháme rychle vajíčko a za stálého šlehání přivedeme k varu. Takto vaříme cca 5 minut, než nám směs mírně zhoustne, pak vmícháme nastrouhanou kůru a necháme 2 minutky odpočinout.
– Mezitím si na těsto nalijeme ovocnou směs (rebarboru a jahody), rovnoměrně rozprostřeme a nalijeme krémovou směs, proužky, které jsme si z těsta odkrojily nazdobíme navrch dle obrázku. Poté dáme do trouby a pečeme na 180°C cca 35 minut. Až bude koláč zlatavý.
– Koláč je hodně šťavnatý a díky pomeranči a medu sladký.