Polévka z červené čočky s chilli a bazalkou

Záznam celé obrazovky 10.3.2016 175006.bmp


Ingredience:

  • 250 g červené čočky
  • 3 mrkve
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zázvor (může být i mletý)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • chilli (dle chuti, dávám 1 lžičku)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1,5 l vývaru
  • pepř, sůl
  • bazalka na ozdobu
  • zakysaná smetana
  • olivový olej
  • lanýžový olej

Postup:

Na troše olivového oleje si orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Poté přidejte lžíci protlaku, česnek, kurkumu, zázvor a chilli a nechte minutu provonět, ale míchejte! Přisypte nadrobno nakrájenou mrkev a brambor, zamíchejte a přidejte vývar. Nechte vařit do téměř změknutí mrkve i brambor. Až potom přidejte i propláchlou červenou čočku, která se vaří jen pár minut. Až budou všechny suroviny v polévce měkké, vemte si tyčový mixér a polévku rozmixujte, každý jak má rád, já často nechávám aspoň pár kousků, ať je do čeho kousnout. Nakonec polévku osolte a opepřete, dejte na talířek a ozdobte lanýžovým olejem, lžičkou zakysané smetany a lístky bazalky.


Autorem receptu je: @slaskouvkuchyni