Podzimní hruškové čatní s vlašskými ořechy a rozinkami

Záznam celé obrazovky 11.11.2015 175811.bmp


Porce: sklenice o objemu 500 ml

Ingredience:

  • 2 větší vyzrálé hrušky
  • 50 g vlašských ořechů
  • Hrst rozinek naložených v rumu či burbonu
  • Půlku citronu
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 2 lžíce másla
  • Špetku skořice, soli, špetku chilli
  • 2 lžíce medu

Postup:

Omyté hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte nadrobno. Na pánvi si na mírné plotýnce rozpusťte máslo, vsypte hrušky a duste do měkka. Pak přidejte předem namočené rozinky, najemno nasekané vlašské ořechy a duste ještě 5 minut, aby se chutě propojily. Přidejte med, dijonskou hořčici koření a zakápněte citronem. Nechte vychladnout, uzavřete do sklenice, tu pak do lednice a stejně jako ostatní čatní spotřebujte do měsíce. Ručím za to, že s tím nebude problém.

Hruškové čatní mám nejraději s francouzským sýrem brie nebo také k tradičnímu českému hermelínu, nejlépe Selskému ze Sedlčan, jenž má sám o sobě velmi jemnou chuť. V kombinaci s tímto nasládlým čatní si k němu ale neváhejte otevřít ani červené kořeněné víno.