Porce: sklenice o objemu 500 ml
Ingredience:
- 2 větší vyzrálé hrušky
- 50 g vlašských ořechů
- Hrst rozinek naložených v rumu či burbonu
- Půlku citronu
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 2 lžíce másla
- Špetku skořice, soli, špetku chilli
- 2 lžíce medu
Postup:
Omyté hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte nadrobno. Na pánvi si na mírné plotýnce rozpusťte máslo, vsypte hrušky a duste do měkka. Pak přidejte předem namočené rozinky, najemno nasekané vlašské ořechy a duste ještě 5 minut, aby se chutě propojily. Přidejte med, dijonskou hořčici koření a zakápněte citronem. Nechte vychladnout, uzavřete do sklenice, tu pak do lednice a stejně jako ostatní čatní spotřebujte do měsíce. Ručím za to, že s tím nebude problém.
Hruškové čatní mám nejraději s francouzským sýrem brie nebo také k tradičnímu českému hermelínu, nejlépe Selskému ze Sedlčan, jenž má sám o sobě velmi jemnou chuť. V kombinaci s tímto nasládlým čatní si k němu ale neváhejte otevřít ani červené kořeněné víno.