Pečené brambory s ořechovým dipem

Záznam celé obrazovky 23.4.2016 00647.bmp


Porce: 2

Ingredience:

  • 6 středně velkých brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • ¼ lžičky soli
  • špetka pepře

Na dip:

  • 1 balení tofu natural
  • 6 lžic sojové smetany
  • 1 lžíce tahini
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce vody

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na očištěných bramborách opatrně uděláme co nejvíce hlubokých příčných řezů, přičemž spodní část by měla zůstat nedotčena, aby se brambora nerozpadla. Rozpadlou bramboru nikdo nechce.

Olivový olej dochutíme česnekem a kořením a pečlivě jím omatláme všechny připravené brambory. Ty potom zabalíme do alobalu a šoupneme do trouby. Po cca 30 minutách balíček rozevřeme a necháme dalších 20-30 minut péct, dokud nejsou brambory hezky měkké a dozlatova opečené.

Tofu rozmixujeme se smetanou, tahini a zázvorem dohladka. Na pánvi lehce opražíme nasekané ořechy a přelijeme směsí sirupu a vody. Necháme zredukovat, odstavíme a po vychladnutí vmícháme do dipu. Pár oříšku si můžeme schovat na ozdobu.


Autorem receptu je: @czech_hippie