Nejen Velikonoční zdravé mini mazance


Záznam celé obrazovky 14.8.2016 205742.bmp


Porce: 12 muffinů

Čas na přípravu: 85 min

Čas na pečení: 25 min

Ingredience:

  • 2 1/2 hrnku špaldové mouky – nebo použijte bezlepkovou směs
  • 2 žloutky – bílky si sdělejte třeba do salátu
  • 60g ghí – popřípadě kvalitního bio másla
  • 1 malý hrnek kokosového mléka
  • 1 balení kvasnic – cca 42g
  • 1 lžíce kokosového nektaru
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citrónu
  • 1 lžička prášku do pečiva – bez lepku a fosfátů
  • 2 lžíce „karamelové směsi”, kterou používám do čokoládových bonbonků (cca 8 datlí, 1 lžička kokosového oleje, vanilka a špetka soli)
  • 1 celé vejce na potření
  • mandlové lupínky na posypání

Postup:

Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme kokosové mléko tak, aby bylo vlažnější. Přidáme kokosový nektar, zamícháme a přidáme rozdrolené kvasnice. A dáme vzejít na teplé místo zhruba na 15 minut. Mezitím si vyšleháme ghí, žloutky a javorový sirup. Do této směsi přidáme „karamelovou směs“ a znovu prošleháme. Přendáme do velké mísy, přidáme citrónovou kůru, kvásek, mouku, sůl a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, které bude lehce tužší, a dáme vykynout na teplé místo zhruba na jednu hodinu. Pak si předehřejeme troubu na 180° (nepeču na horkovzduch). Připravíme formu na muffiny a vyložíme ji papírovými košíčky. Těsto si rozdělíme na dvanáct dílů, vytvarujeme koule a vložíme je do forem. Z vrchu nastřihneme těsto nůžkami do kříže, pomažeme vajíčkem, zasypeme mandlovými lupínky a dáme péct na 180° deset minut. Poté teplotu snížíme na 150°a pečeme dalších 15 minut.


Autorem receptu je: @yummymummyfoodie