Makové krekry z hrachové mouky

Záznam celé obrazovky 24.6.2016 151840.bmp


Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 200 g hrachové mouky
  • 60 ml olivového oleje
  • 70 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 g máku

Postup:

Hrachovou mouku nasypeme do větší mísy a promícháme jí se solí a mákem. Přidáme olivový olej a vodu a vařečkou začneme zpracovávat těsto. Vařečkou ale těsto nepropracujete dokonale, proto si ho ve chvíli, kdy se mouka spojí s tekutinou, vyklopíme na vál a zpracujeme ho ještě rukama.

 

Konzistence těsta by měla být hladká a neměla by se drolit. Na pracovní plochu si položíme pečící papír, na kterém těsto budeme nakonec i péct. Osvědčilo se mi válet těsto přímo na něm, předejdete potrhání při přenášení na plech. Pečící papír pomoučníme, položíme na něj těsto a dlaní ho lehce zploštíme. Opět pomoučníme a začneme opatrně, pomalými pohyby, válečkem vytvářet co nejtenčí plát. Nezapomínejte pomoučnit těsto i v průběhu válení, aby se vám nezačalo lepit na váleček a trhat se.

 

Čím tenčí plát se vám podaří vyválet, tím lépe, ideální je tloušťka cca 2 mm. Teď už jen nakrájíme těsto na požadované tvary a vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme do zezlátnutí cca 15 minut.

 

Upečené krekry necháme zcela vychladnout, jsou potom mnohem křupavější a chutnější. Pokud by se vám nějakým zázrakem podařilo nesníst je na posezení, skladujte ve vzduchotěsné nádobě.


Autorem receptu je: @maryskitchenlove