Liškové rizoto

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: střední

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • 150 g lišek
  • 250 g rýže Arborio (kulatozrnná)
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička másla
  • 50 g slaniny
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml vody
  • 1 dcl bílého vína
  • 1/2 malé lžičky kmínu
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • 100-120 g parmazánu

Postup:

Připravíme si všechny suroviny. Cibuli si pokrájíme najemno. Rozpálíme si hrnec, a když je rozpálený, tak do něj vložíme máslo. Ihned přidáme cibulku a restujeme dozlatova. Mezitím si pokrájíme slaninu na kousky. Když je cibulka zlatavá, tak k ní přidáme slaninu a lehce orestujeme. Přidáme rýži a tak 2 minuty také restujeme. Podlijeme jí 1 dcl vína. Na víně určitě nešetřete. Vždy k vaření používejte to, které byste s chutí pili. Poté přilijeme vývar. Ale ne celý. Budeme ho lít po naběračkách. Takže pro začátek přidáme dvě naběračky vývaru. Přidáme pokrájené lišky. A kmín. Opět přidáme cca naběračku vývaru. Osolíme. Opepříme. Pokrájíme si rozmarýn. A přidáme další naběračku vývaru. Plotýnka musí být zapnutá tak na 1/3. Takže spíš méně, než více. Určitě rizoto nepřiklápíme pokličkou. Prostě a jednoduše u něj musíme stát a míchat. Jak vždy říkám svému manželovi, čím více péče u vaření do něj dáš, tím více ti bude chutnat. Nastrouháme si parmazán. A cca 1 hrst přidáme do rizota. Což je cca 100 g. Nyní přidáme i pokrájený rozmarýn. A je to. V podstatě pomalu přiléváme vývar a přidáváme suroviny. Já používám Konečně vývar a tak vím, že ho vždy lehce naředím vodou. Je celkem silný a výrazný. Ale pokud ho máte domácí, tak musíte vědět, jak je silný. Ale celkově spotřebuji kolem 750 ml tekutin. Takže, když mi dojde vývar, tak začnu podlévat vodou, dokud rizoto není hotové.

Autorem receptu je: @Smoothcooking.cz