Jáhlový koláč se švestkami

Záznam celé obrazovky 23.4.2016 00901.bmp


Ingredience:

  • 1 vejce + 2 bílky na sníh
  • 150g jáhel
  • 250ml mléka/vody
  • 200g švestek
  • skořice
  • pár lžiček datlového sirupu (lze použít i třtinový cukr, med apod.)

Postup:

Nejprve 2x propláchneme jáhly vroucí vodou (tím je zbavíme hořkosti). Jáhly v hrnci zalijeme mlékem/vodou a přivedeme k varu. Až se tekutina vsákne, přilijeme další (z jáhel musí vzniknout kaše). Jáhly vaříme cca 15 minut do změknutí. Necháme vychladnout a poté přimícháme vejce, trošku skořice a datlový sirup. Vzniklou hmotu vlijeme do vymazané formy. Navrch dáme rozmixované švestky se skořicí a se lžičkou datlového sirupu. Pečeme cca 20 minut na 180°. Na koláč rozprostřeme sníh ze dvou bílků (může být také oslazený) a dáme do trouby na dalších 10 minut.


Autorem receptu je: @katezar