Jahelník s ovocem

Záznam celé obrazovky 13.3.2016 195733.bmp


Ingredience:

  • 300 g jáhel (v suchém stavu)
  • 200 ml vody
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)
  • hrst rozinek
  • 1 lžíce skořice
  • hrst nasekaných oříšků
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Postup:

Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvilku vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypte skořicí.


Autorem receptu je: @cookingwithsusa