Hráškový krém s uzeným lososem a parmazánovým chipsem

polevky

Ingredience:
– 1 cibule
– 500 g mraženého hrášku
– 200 ml mléka
– 200 ml smetany na vaření
– pepř, sůl
– máslo
– 0,7 l zeleninového vývaru
na ozdobení:
– strouhaný parmezán – musí být kvalitní, ne náhražka, jinak chips neuděláte!
– 100 g uzeného lososa
– petržel

Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na másle. Přidáme hrášek, sůl, pepř, zalijeme vývarem, přivedeme k varu. Po deseti minutách varu sundáme z plotny, přilijeme mléko, smetanu, rozmixujeme. Pak ještě pomalu na pár minut provaříme, dle chuti dosolíme, a když vypneme plamen, přidáme lžíci másla na zjemnění.
Polévku necháme pod pokličkou na sporáku a připravíme si efektní parmazánový chips. Rozpálíme nasucho teflonovou pánev, a když je dostatečně rozpálená začneme na ní sypat řádky parmezánu. (Používáme kvalitní strouhaný Grand Moravia). Sypeme od oka, ale dá se říct, že jde o útvary cca 3-7 cm. Na jednu pánev nasypeme vždy tak čtyři řádky, abychom stihli sundávat. Teď musíme pracovat rychle. Stačí nechat roztéct na cca 15 vteřin a potom sloupneme. Chips pak během pár vteřin zatuhne a máme krásnou dekoraci. Až tohle natrénujete (a že se vám ji zpočátku pár nepovede, ale to k tomu patří), tak můžete dělat spirálky = natáčet proužky parmezánu na držadlo vařečky. A pak už zdobíme na talíře, po nalití polévky přidáme na talíř uzeného lososa, kterého jsme nakrájeli na tenké proužky, proložíme je s parmazánovým chipsem, dozdobíme petrželkou. Vypadá to efektně a chutná to famózně a i tady platí, že to není tak složité, jak to možná vypadá.