Ingredience:
Na falafel:
- 400g plechovka cizrny
- hrst čerstvého koriandru
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce rostlinného oleje
- sůl a pepř
Na dip:
- 1 rostlinný jogurt
- 1 lžíce sirupu nebo medu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička rostlinného oleje
- sůl, pepř a chilli dle chuti
Postup:
1.
Cizrnu slijeme, propláchneme a necháme okapat. Společně s koriandrem, šalotkou, česnekem a olejem pak rozmixujeme (ne úplně dohladka, cílem není hummus, větší kousky ničemu neuškodí). Směs dochutíme sezamem a kořením, přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.
2.
Mezitím si připravíme dip. Všechny ingredience stačí promíchat a dochutit dle libosti. Nejlépe chutná rovněž odleželý.
3.
Z cizrnové směsi vytvarujeme malé dukátky, které opečeme na teflonové pánvi bez tuku. Pokud je nechceme smažit vyloženě ve friťáku, je lepší olej při smažení vynechat, jinak by se mohl falafel rozňahňat a rozpadnout. Falafel se skvěle hodí do kebabů, burgerů nebo jen tak k salátku.
Autorem receptu je: @acotedajis