Dýňové rizoto se šalvějí

Záznam celé obrazovky 26.9.2015 204322.bmp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: střední

Počet porcí: 5 porcí

 

Ingredience:

  • olivový olej
  • 2 šalotky či malé cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 dýně hokaido
  • 300 g rýže arborio (kulatozrnná)
  • 1 sklenice zeleninového Konečně vývar či jiného domácího vývaru
  • cca 0,5-1l vody
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce másla
  • 10 lístků šalvěje
  • 1/3 malé krabičky kokosového mléka či alpro kokosová smetana (tj. cca 80 ml)

Postup:

Rozpálíme pánev a až když je pánev horká, tak na pánev nalijeme cca 3 lžíce olivového oleje. Ihned přisypeme na drobno pokrájenou šalotku a restujeme do zlatova. Mezitím si pokrájíme na drobno česnek a když je cibule zlatavá, tak k ní přidáme česnek. Vydlabeme si dýni a tu pokrájíme na cca 1 cm velké kostičky. Ty přidáme k česneku. Chvíli restujeme. Cca 5 minut. Poté přidáme rýži a cca ještě 1 minutu restujeme. Nyní přilijeme zeleninový vývar. Ale cca 2 naběračky. Osolíme. A opět přilijeme vývar. Ten přidáváme postupně po naběračce. U rizota musíme stát a stále pomalinku míchat a stále pomalu přilívat vývar. Já dále pokračuji v přilívání vody, protože vývar od Konečně vývar je poměrně silný. Avšak pokud máte svůj vlastní domácí slabší, tak pokračujte v přilívání vývaru. Rýže musí být na okraji měkká a uprostřed na zkus pevnější. Když už si myslíte, že je rýže akorát, přilijte ještě trochu vývaru nebo vody. Když servírujete rizoto, tak by se mělo automaticky na talíři rozprostřít, jak bude řidší. V tuto chvíli zakápneme rizoto kokosovým mlékem nebo kokosovou smetanou. Přidáme lžíci másla pro zjemnění. A pokrájené šalvějové lístky. Vše důkladně promícháme, popřípadě dosolíme a dopepříme a můžeme podávat.

Autorem receptu je: @smoothcooking cz