Ingredience:
- 500 g zeleného chřestu
- 1 balení polníčku
- 250 g jahod
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky balzamikové redukce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
- 150 g gorgonzoly
- 1 hrst piniových oříšků
Postup:
- Pokud je zelený chřest čerstvý, nemusíte ho loupat, stačí mu odkrojit asi 2cm konce, které mohou být dřevnaté. Takto připravený chřest vhoďte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty. Poté chřest vhoďte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstane krásně zelený a křupavý.
- V míse si připravte zálivku – vyšlehejte spolu olivový olej, balzamikovou redukci, citronovou šťávu, sůl a pepř, až se dresink hezky spojí a bude hladký.
- Jahody očistěte a nakrájejte na klínky, piniové oříšky si na suché pánvi na mírném ohni opražte dozlatova a dejte stranou.
- Do mísy se zálivkou dejte polníček a pečlivě promíchejte. Ochucený salát rozdělte na talíře. Na něj dejte na 5cm kousky nakrájený zchlazený chřest, připravené jahody a navrch natrhejte na kousky sýr. Nakonec vše posypte piniemi a můžete zakápnout pár kapkami olivového oleje a balzamikové redukce.
Prima tip: Nebojte se experimentovat s výběrem sýrů a klidně do jednoho salátu použijte i více druhů! Každé sousto tak bude překvapení 🙂 Kromě sýrů s modrou plísní se hodí i dvouplísňové sýry, sýry typu camembert, čerstvé kozí sýry nebo třeba mozzarella.
Autorem receptu je: @primafresh