Chřestové rizoto s vůní šalvěje

Záznam celé obrazovky 28.5.2016 203713.bmp


Ingredience:

  • 1 šálek kulatozrnné hnědé rýže
  • cca 6 ks bílého chřestu
  • 1 menší červená cibule
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • cca 0,5 vody/ zeleninového vývaru
  • 2 lžíce ghí
  • menší hrst lístků šalvěje
  • 2 lžíce strouhaného sýru grana padano
  • sůl, pepř
  • ghí a čerstvý timián na orestování chřestových špiček

Postup:

Základem rizota je samozřejmě rýže, na tom se asi všichni shodneme :-). Já používám kulatozrnou hnědou rýži, která na rozdíl od bílé obsahuje více živin a vlákniny.

V hrnci se silnějším dnem necháme rozehřát ghí a orestujeme na něm červenou cibulku, kterou jsme pokrájeli najemno. Když cibulka zesklovatí, přidáme k ní propláchnutou rýži a necháme společně několik minut restovat. Rýže se krásně obalí máslem a lehce zprůhlední. Po několik minutách podlijeme rýži bílým vínem a necháme ho zvolna odpařit. Přidáme cca polovinu posekaných šalvějových lístků, mírně osolíme a opepříme a podlijeme přibližně 2 dcl horké vody či vývaru. Přiklopíme pokličkou a necháme rýži absorbovat tekutinu. Postupně přilíváme vždy jen malé množství vývaru, dokud není rýže tzv. na skus.

Mezitím co se vaří rizoto, oloupeme si chřest a lehce ho povaříme v osolené vodě. Stačí mu opravdu jen cca 3 minutky, aby si zachoval křupavou strukturu. Uvařený chřest ihned vložíme do nádoby s ledovou vodou, abychom zastavili var. Ze stonků si odkrojíme špičky, cca 3 vrchní centimetry stonku a zatím je odložíme stranou. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky. Polovinu vložíme do mixéru a umixujeme na hladké pyré.

Chřestové pyré přidáme do rizota ve chvíli, kdy je rýže téměř uvařená a necháme společně dodělat, aby se chutě krásně propojili. Nakonec vmícháme do hotového rizota strouhaný sýr, šalvěj a kousky chřestu. Pokud by bylo rizoto málo krémové, přilijeme trošku vývaru. Konzistence by měla být příjemně kašovitá a krémová. Hotové rizoto zdobíme chřestovými špičkami, které opečeme na ghí s lístky čerstvého tymiánu.


Autorem receptu je: @maryskitchenlove