Bezlepkový medovník

Záznam celé obrazovky 23.4.2016 01054.bmp


Ingredience:

  • 160g kvalitního másla
  • 80g hnědého třtinového cukru nebo jiného sladidla
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 130g hladké pohankové mouky
  • 130g hladké kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • ½ lžičky sody

Na krém:

  • 250g kvalitního másla
  • 1 konzerva kondenzovaného mléka (397g)

Postup:

Máslo rozpustíme ve vodní lázni (do hrnce s vodou postavíme jiný hrnec, v němž budeme rozpouštět máslo). Do vodní lázně pak postupně přidáváme další suroviny – cukr, med, vejce, obě mouky, sůl a sodu. Vše mícháme alespoň 5-10 minut (čím déle, tím bude mít těsto tmavší barvu).

Na pečící papír si obkreslíme dortovou formu o velikosti výsledného dortu, pak na něj rozetřeme těsto v tenké vrstvě tak, aby výsledná placka byla alespoň o 1cm větší než zvolená Placky pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 10 minut (dáváme dobrý pozor, aby se nám nespálily). Po vyjmutí z trouby je necháme dobře vychladnout, než je sloupneme z papíru, protože jsou velice křehké a lámaly by se nám. Vychladlé placky okrájíme podle dortové formy. Zbylé okraje rozdrobíme a použijeme později na dohotovení.

Máslo necháme v pokojové teplotě povolit a pak jej vyšleháme společně s kondenzovaným mlékem dohladka. Každou placku pak pomažeme krémem a sestavíme medovník. Ten pomažeme také shora a ze stran a hustě posypeme dobře rozdrobenými okraji. Hotový medovník je třeba nechat dobře odležet, aby placky natáhly vlhkost, klidně 2 až 3 dny, tak bude nejlepší (to se u nás ale většinou nepodaří, protože to nevydržíme a hned jej sníme). Já ho nechávám odležet alespoň jeden den při pokojové teplotě, rozleží se tak rychleji.


Autorem receptu je: @celiaxmoni