12 „zdravých“ jídel, kterým se vyhnout (2. část)

Na obalu přece píší, že je toto jídlo „zdravé“ nebo třeba „fitness“. A právě na toto je třeba si dávat velký pozor. Mnoho výrobců takto klamně označuje své produkty pouze za účelem většího zisku. Vy si pak v domnění, že děláte něco pro své zdraví, koupíte mnohem větší zlo. V dalším případě se jen snažíte postupovat podle základů hubnutí a tak sáhnete po např. odtučněných výrobcích nebo po produktech „Bez Cukru“. Proto Vám přinášíme tento článek o rádoby zdravých potravinách, kterým je  lepší se vyhnout.
7. Džusy a ovocné šťávy

Obsahují sice nějaké vitamíny, ale to je jen malá náplast za to, kolik zde najdeme cukru a jiných sladidel. v 1 litru džusu můžeme najít i 100g cukru, není proto lepší si ovocný džus vymačkat doma?
455591380_832c0f74f2_z

 

8. Burákové máslo z obchodu

Nepochopte nás špatně. Burákové máslo je velice zdravé. To však neplatí pro většinu másel, které naleznete v obchodech. Po prozkoumání nutričních hodnot a složení zjistíme, že obsahují velké množství přidaného cukru, soli, a „špatných“ tuků (nasycené a trans mastné kyseliny). Proto není nic jednoduššího, než si burákové máslo udělat doma. Nejdříve si burské oříšky opražíme na pánvi a poté je vložíme do mixéru a mixujeme dokud se nám nevytvoří hmota o konzistenci másla. Pokud budete chtít tzv. „Crunchy“ verzi, tak si část na hrubo nasekaných arašídů dejte stranou a pak je přidejte zpět do hotového másla.
o-PEANUT-BUTTER-RECALL-facebook

 

9. Vícezrnné pečivo

Vícezrnné znamená, že na jeho výrobu bylo použito více druhů zrn. Nemá to nic společného s procesem výroby. Proto raději sáhněte po celozrnném pečivo, ale i zde bychom se měli zaměřit na složení. Samozřejmě nejlepší variantou je si ono pečivo upéct doma.
Whole-Grain-Muilti-Grain-Bread-8295

 

10. Ztužené tuky

Popularita ztužených tuků vzrostla díky mýtu, že Vás tuky dělají tučnými. Dnes už však víme, že to není pravda. Ztužené tuky a margaríny jsou nevhodné zejména kvůli obsahu trans mastných kyselin, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. 
making-margarine

 

11. Ovocné jogurty

Jogurt je zdravý, ovoce také. Tak proč je tato kombinace špatná? Je to jednoduché – cukr. Spousta ovocných jogurtů je plná různých sladidel a cukrů. Mnohem lepší variantou je proto si do klasického řeckého jogurtu nakrájet ovoce dle chuti. 
yogurt-and-fruit-2

 

12. Pečené brambory

Brambory samy o sobě jsou zdravé. Obsahují poměrně málo sacharidů a tak je jedinou „nechtěnou“ látkou škrob. Z toho se při pečení stávají rychlé cukry a tím pádem nejsou moc vhodné v dietě. Lepší variantou jsou proto brambory vařené 
twice-baked-potatoes-5

 


Konec 2. části (zpět na 1. část)